Šampanas
-
Šampanas yra pagrindinė putojančio vyno kategorija, kuri griežtai yra gaminama tik Šampanės regione, Prancūzijoje. Verta pastebėti tai, kad išgauti puikiam skoniui, kvapui ir spalvai naudojamos šios vynuogių rūšys: Chardonnay, Meunier, Pinot Meunier, Pinot Noir. Visame pasaulyje žinomi gamintojai, tokie, kaip SAS Soutiran & Associes, Les Roches Blanches S.A., Champagne Pommery, Champagne Doyard Mahé neleis suabejoti dėl kokybės. Šampanas yra išpilstomas į įvairios talpos butelius, kurie gali būti nuo 0,375 l iki 9 l. Verta pastebėti tai, kad šampanas yra derinamas su desertais, kiauliena, jūros gėrybėmis ir dar visa begale kitų maisto produktų. Be kita ko, jis dažnai yra patiekiamas ir kaip aperityvas.
1 - 32 iš 56Pommery Champagne Royal Elixir Demi Sec, 0,75 lBaltasis pusiau sausas šampanas
Pommery Champagne Cuvee Louise Brut Vintage 2006, 0,75 lBaltasis šampanas briutas
Pommery Champagne Cuvee Louise Brut Nature Vintage 2006, 0,75 lBaltasis šampanas, natūralusis briutas
Soutiran Signature Grand Cru Champagne, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Brut Royal dėžutėje su 2 taurėmis, 0,75 lBaltasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje su 2 taurėmis)
Pommery Champagne Brut Royal Etui Batik, 0,75 lBaltasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje)
Pommery Champagne Grand Apanage 1874 Blanc de Blancs, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Brut Royal, 12,0 lBaltasis briutas šampanas (medinėje dėžutėje)
Pommery Champagne Brut Royal, 15,0 lBaltasis briutas šampanas (medinėje dėžutėje)
Pommery Champagne Apanage Brut 1874 in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Grand Cru Vintage 2009 Batik in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje)
Pommery Champagne Brut Rose Batik in Gift Box, 0,75 lRausvasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje)
Pommery Champagne 150 Cuvee Blanc de Blancs in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Soutiran Champagne Cuvée Alexandre 1er Cru Brut, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Brut Royal Etui Kashmir, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Brut Rose Kashmir in Gift Box, 0,75 lRausvasis briutas šampanas
Pommery Champagne Apagane Blanc de Blancs Kashmir in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Grand Cru Vintage 2009 Kashmir in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Cuvee Louise Brut Vintage 2005 Magnum in Gift Box, 1,5 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Brut Royal Magnum in Gift Box, 1,5 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Grand Cru Vintage 2009 Mandala in Gift box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Grand Cru Vintage 2009, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Blanc de Blancs Mandala in Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
-
Verta pastebėti tai, kad šampanu yra vadinamas ne kas kita, kaip Prancūzijos Šampanės regione pagamintas putojantis vynas. Drąsiai galime teigti, kad šampano kilmės istorija prasideda dar antikos laikais. Tuo metu Šampanės regione ir buvo pradėtos auginti vynuogės. Iš pradžių šampanas nebuvo putojantis vynas. Tačiau, jau tokiu metu jis buvo labai mėgiamas visoje Europoje ir be jo neapsieidavo nei viena itin reikšminga proga, net tokia, kaip karūnavimo ceremonijos. Vyndarių įžvalgomis teigiama, kad šis vynas labai prastai bręsta statinėse, tad XVII a. jį pradėta išpilstyti į butelius, siekiant išsaugoti nepaprastą skonį ir kvapą. Verta pastebėti tai, kad dar nepasibaigusios fermentacijos stadijoje vynas natūraliai suputodavo pats. Dėl šios priežasties, dažnai buteliai galėjo sprogti arba nušauti jų kamščiai. Na, o dėl tokių savybių, vyndarių jie buvo pavadinti net “velnio vynu”. Tad, buvo labai svarbu pasirūpinti, kad buteliai būtų kur kas patvaresni ir gebėtų atlaikyti šį “sprogimą”. Šampanas gali būti gaminamas tiek iš baltos, tiek ir iš raudonos spalvos uogų. Šiandienos šampano gamybai yra naudojamos tokios jų rūšys, kaip Chardonnay, Meunier, Pinot Meunier, Pinot Noir. Jos yra sodinamos labai nedideliais plotais, o tai leidžia išsaugoti labai aukštą vyno kokybę, naudojant tradicines gamybos technologijas. Verta pastebėti tai, kad šampano gamybai yra reikalinga dviejų etapų fermentacija. Viena iš jų vyksta statinėje, o kita - supilsčius į butelius. Siekiant paskatinti angliarūkštės formavimosi procesą yra naudojamas nedidelis mielių kiekis. Tokiu būdu suteikti jam “burbuliukų” žavesio yra kur kas paprasčiau. Verta pastebėti tai, kad buteliuose šampanas turi būti prižiūrimas labai atidžiai: sukratomas, pašalinamos nereikalingos nuosedos. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad mažų mažiausiai, šampanas buteliuose turi būti laikomas apie 2 - 3 metus. Tai pats optimaliausias brandinimo periodas. Tokiu metu atsiskleidžia pačios svarbiausios gėrimo savybės: spalva, aromatas ir skonis. Na, o pastarasis gali būti ekstra briutas, pusiau sausas arba sausas. Šampanas ir šiandien yra neatsiejamas švenčių atributas, kurio dėka pabrėžiama įvykio svarba.