Armanjakas
-
Armanjakas yra Pietų Prancūzijoje gaminamas stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris ruošiamas išskirtinai tik Armanjako regione. Gamybos procesui yra naudojamos tokios vynuogių rūšys, kaip Ugni Blanc, Baco Blanc, Colombard. Nors armanjakas labai dažnai yra tapatinamas su konjaku, tačiau, galime įžvelgti itin akivaizdžių skirtumų. Be jokios abejonės, jie yra pastebimi tiek ir gamybos procese, tiek ir jau subrandinto gėrimo skonyje, aromate. Armanjakas yra kiek švelnesnės konsistencijos, skonyje dominuoja vaisių natos. Be kita ko, ir alkoholio kiekis čia nėra toks aukštas. Jis siekia 40 procentų. Armanjakas gali būti brandinamas labai ilgą laiką, tačiau ne trumpiau kaip 2 metus. Supilsčius į butelius jis gali būti laikomas 20 metų ar net dar ilgiau. Taip jo skonis tampa dar išraiškingesniu, o aromatas - stebina.
1 - 16 iš 16 -
Armanjakas yra brendis, kuris paprastai gaminamas Armanjako regione, kuris yra Pietvakarių Prancūzijoje. Šis gėrimas gali būti kiek panašus į puikiai pažystamą konjaką, nes yra gaminamas iš tų pačių vynuogių rūšių, tokių kaip Ugni Blanc, Baco Blanc, Colombard. Būtina pabrėžti tai, kad armanjaką privalu brandinti ne kur kitur, kaip tik ąžuolo statinėse. Verta pastebėti, kad tokia technologija leidžia atsiskleisti nepaprastam skoniui ir kvapui. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad armanjakas yra distiliuojamas kolonos formos distiliavimo aparatu tik vieną kartą. O tai ir yra vienas iš pagrindinių jo skirtumų, lyginant su konjaku, kuris yra distiliuojamas bent 2 kartus. Be kita ko, visų pirma, iš vynuogių yra pagaminamas baltasis, sausasis vynas, kurio tolimesnis gamybos etapas yra tęsiamas jau minėtame kolonos formos distiliavimo aparate, kiek žemesnėje temperatūroje, nei konjakas. Dėl šios priežasties, armanjako skonis yra kur kas gaivesnis ir primena įvairių vaisių natas. Nors iš pačių pradžių alkoholio kiekis gėrime yra pakankamai didelis ir gali siekti net 52 - 72 procentus, brandinant ąžuolo statinėse dalis jo išgaruoja, o tai suteikia gėrimui nepaprastą aromatą. Verta pastebėti tai, kad tokiu metu, kai alkoholio kiekis gėrime pasiekia 40 procentų ribą, jis yra išpilstomas į butelius, kuriuose toliau nesensta. Armanjakas gali būti brandinamas labai skirtingą laiko periodą, tačiau, ne trumpiau, kaip 2 metai nuo išpilstymo į jam skirtus butelius. Verta pastebėti tai, kad itin branginamas ir vertinamas yra tas armanjakas, kurio branda siekia 15 - 20 metų ar net dar daugiau. Taip jo skonis tampa kur kas turtingesnis, o aromatas - tiesiog nepaprastas. Būtina pabrėžti, kad brandinamo armanjako buteliai yra laikomi vertikaliai, kad neturėtų jokio sąlyčio su kamščiu, kuris pakenkų pagrindinėms gėrimo savybėms. Na, o atidarytą butelį galima laikyti net kelerius metus. Armanjakui yra būdinga gintaro, aukso spalvų gama, ganėtinai nedidelis alkoholio kiekis ir didelė rūgščių koncentracija. Armanjakas puikiai tinka prie kavos gėrimų, užkandžių. Tačiau, jis labai dažnai yra geriamas vienas, po maisto.