Kãva
-
Subtilaus skonio ir aromato šampano tradicijas primenantis putojantis vynas, kuriam buvo suteiktas išskirtinis kãva pavadinimas. Jo gamybai naudojamos tokios vynuogių rūšys, kaip Macabeo, Parellada, Xarel-lo. Šio vyno fermentacija vyksta net dviem etapais, tad, tai jam suteikia išskirtinės vertės. Baltasis arba raudonasis kãva vynas gali būti patiekiamas kaip aperityvas arba kartu su šiais maisto produktais: jūros gėrybėmis, ryžiais, žuvimi, paukštiena, sūriu. Šio putojančio vyno patiekimo temperatūra negali būti didesnė nei +5 ar +7 laipsniai. Kitu atveju gali nukentėti tiek skonis, tiek kvapas, tiek ir spalva. Kãva putojantį vyną lengvai gali pamėgti kiekvienas. Jis visame pasaulyje sulaukė itin didelio susidomėjimo ir pripažinimo.
1 - 4 iš 4Ekologiškas Castell D'Age Cava Anne Marie Brut Nature Reserva, 0,75 lEkologiškas baltasis natūralusis briutas rūšinis putojantis vynas
Ekologiškas Castell D'Age Cava Olivia Brut Nature Reserva, 0,75 lEkologiškas baltasis natūralusis briutas rūšinis putojantis vynas
Ekologiškas Castell D'Age Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva, 0,75 lEkologiškas baltasis natūralusis briutas rūšinis putojantis vynas
-
Kãva yra išskirtinė, elegantiška ir prabangi putojančio vyno rūšis, kuri yra gaminama Ispanijoje, Katalonijos ir kituose regionuose. Verta pastebėti tai, kad šie vyno regionai pasižymi mažu plotu, tad, intensyvūs saulės spinduliai ir akmenuotas dirvožemis vynuogėms suteikia išskirtinio skonio. Drąsiai galime teigti, kad šis vynas gali būti tiek baltasis, tiek ir raudonasis. Tai lemia pasirenkama vynuogių rūšis ir gamybos technologija. Šiam vynui gaminti yra naudojamos tokių veislių, kaip Macabeo, Parellada, Xarel-lo vynuogių rūšys. Verta pastebėti, kad kãva putojantis vynas yra dar pakankamai jaunas gaminys. Jo gamyba buvo pradėta tik 1872 m. Verta pripažinti, kad tai paskatino ne kas kita, kaip tik šampano sėkmė. Dėl šios priežasties, pačioje gamybos pradžioje jis buvo vadinamas champaña arba xampany, o tik kiek vėliau gavo išskirtinį kãva pavadinimą, kuris gerai žinomas iki šių dienų. Labai dažnai kãva yra gaminama remiantis pačiomis pagrindinėmis šampano gamybos technologijomis. Šis putojantis vynas gali būti tiek sodrios geltonos spalvos, tiek ir blyškios gelsvos spalvos, medaus atspalvių, turėti žalsvų tonų. Tai lemia ne kas kitas, kaip tik pasirinktos vynuogių rūšys ir gamybos technologija. Šio vyno skonis paprastai būna gaivus ir lengvas. Subalansavus jį, burbuliukai šoka lėtą šokį stebindami jūsų skonio receptorius, o dominuojantys poskoniai išlieka dar ilgą laiką. Be kita ko, kãva putojantis vynas pasižymi unikaliais aromatais, kurie sužadina pačius gražiausius žmogaus pojūčius. Verta pastebėti, kad šio vyno gamybos procesas taip pat yra ne įprastas. Pirmoji fermentacija vyksta reguliuojamos temperatūros nerūdijančiojo plieno talpyklose, o kiek vėliau jis yra tęsiamas specialiuose rūsiuose pagal tradicinį vyno ar šampano gamybos modelį. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad šiam vynui yra reikalinga ir antroji fermentacija, kuri paprastai vyksta gėrimą supylus į butelius ir laikant jį vėsiame ir tamsiame rūsyje bent 9 mėnesius. Taip gimsta nepakartojamo skonio, aromato ir neįtikėtinos spalvos putojantis vynas - kãva. Šis vynas gali puikiai derėti kartu su jūros gėrybėmis, paukštiena, ryžiais, žuvimi, sūriu. Be kita ko, jis atskirai patiekiamas ir kaip aperityvas.