Putojantis vynas
-
Putojantis vynas - anglies dioksidu praturtintos išskirtinės vyno rūšys, kurios pasižymi ne tik savo unikaliu skoniu, tačiau ir spalva bei aromatu. Gerai žinomos tokios putojančio vyno rūšys kaip kãva, kremantas, prosekas, šampanas. Jos yra gaminamos Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Austrijos ir kitų šalių regionuose, kuriose vis dar gajos tradicinės gamybos technologijos. Šių vynų gamybai puikiai tinka tokios vynuogių rūšys kaip Arinto, Baga, Chardonnay, Bical ir dar daugelis kitų. Be kita ko, putojantis vynas puikiai dera su kiauliena, žuvimi, aštriais patiekalais, desertais, jūros gėrybėmis ar pan. Visame pasaulyje puikiai žinomi gamintojai SAS Soutiran & Associes, Camel Valley, Albert Bichot neleis suabejoti kokybe. Mėgaukitės putojančiu vynu!
1 - 32 iš 64Albert Bichot Cremant De Bourgogne Brut Reserve, 0,75 lBaltasis briutas rūšinis putojantis vynas
Ca'Val Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Brut Millesimato, 0,75 lBaltasis briutas putojantis rūšinis vynas
Borgo Gritti Prosecco D.O.C., 0,75 lBaltasis labai sausas rūšinis putojantis vynas
Doyard Mahe Champagne Millesime 2017 Vielles Vignes 70 yr, 0,75 lBaltasis natūralusis briutas rūšinis putojantis vynas (šampanas)
Brundlmayer Brut Rose Reserva, 0,75 lRausvasis briutas rūšinis putojantis vynas
Soutiran Cuvee Millesime 2015 Grand Cru Champagne, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Soutiran Collection Privee Grand Cru Champagne, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Soutiran Blanc de Noirs Perle Noire Grand Cru Champagne, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Soutiran Signature Grand Cru Champagne Magnum, 1,5 lBaltasis briutas šampanas
Banfi Tener Vinho Spumante Brut Magnum, 1,5 lBaltasis briutas putojantis rūšinis vynas (dovanų dėžutėje)
Pommery Cuvee Louise Brut Rose Vintage 2004, 0,75 lRausvasis šampanas briutas dovanų dėžutėje
Doyard Mahe Champagne Millesime 2014 Extra Brut, 0,75 lBaltasis ekstra briutas šampanas
Pommery Cuvee Louise Brut Vintage 2005, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Banfi Brut Metodo Tradizionale Classico, 3 lBaltasis briutas rūšinis putojantis vynas
Pommery Champagne Royal Blue Sky, 0,75 lBaltasis pusiau sausas šampanas, pagamintas Champagne regione, Prancūzijoje
Ca'Val Prosecco Rose Extra Dry, 0,75 lRausvasis labai sausas rūšinis putojantis vynas, pagamintas Veneto regione, Italijoje
Sparkling Louis Pommery England Brut, 0,75 lBaltasis briutas rūšinis putojantis vynas
Monforte Prosecco D.O.C. Brut, 0,75 lBaltasis briutas rūšinis putojantis vynas
Pommery Cuvee Louise Brut Nature 2004, 0,75 lBaltasis natūralusis briutas šampanas
Sipp Mack Cremant d'Alsace Brut Organic, 0,75 lBaltasis briutas putojantis vynas
Charles Lafitte Grand Cuvee Demi Sec, 0,75 lBaltasis pusiau sausas šampanas
-
Putojantis vynas yra unikalus šios gėrimų rūšies produktas. Be jokios abejonės, jame “šokančius burbuliukus” išgauna ne kas kitas, kaip tik anglies dioksidas. Verta pastebėti tai, kad šis vynas gali būti pusiau putojantis (jis putoja labai mažai, o jo slėgis buteliuose yra kiek mažesnis nei įprasta) ir raudonasis putojantis vynas. Verta pabrėžti tai, kad pastarasis, tokiose šalyse, kaip Prancūzija yra draudžiamas, tačiau, jis laisvai yra gaminamas Austrijoje ir Italijoje. Be jokios abejonės, geriausiai žinoma putojančio vyno rūšis yra ne kokia kita, kaip tik šampanas. Juo yra vadinamas Prancūzijos Šampanės regione pagamintas putojantis vynas. Verta pastebėti tai, kad šio gėrimo gamybos technologijos siekia dar antikos laikus. Anuomet, kaip ir dabar šampanas yra neatsiejama švenčių dalis ir tiesiog būtinas išskirtinių progų gėrimas. Tuo tarpu, kita putojančio vyno rūšis yra kremantas. Tai itin aukštos kokybės putojantis vynas. Kremantas išsiskiria savo unikaliu fermentacijos procesu, kuris gali būti kartojamas net du kartus. Verta pastebėti tai, kad vynuogės kremantui yra renkamos tik rankomis. O tai vynui suteikia išskirtinės reikšmės. Kita vertus ne ką mažiau populiarus yra ir kãva putojantis vynas. Tai visame pasaulyje gerai žinomas baltasis arba rausvasis putojantis vynas, įprastai gaminamas Katalonijos regione - Ispanijoje. Gamybai gali būti naudojamos Macabeo, Parellada, Xarel·lo, Chardonnay ir Subirat veislių vynuoges. Šis vynas yra sukurtas dar pakankamai neseniai, vos 1872 m. Tai sausas putojantis vynas, kurį buvo nuspręsta pradėti gaminti atkartojant šampano sėkmės istoriją. Dėl šios priežasties, pradžioje jis turėjo tokius pavadinimus kaip champaña arba xampany ir tik vėliau, išskiriant buvo pavadintas kãva. Be kita ko, svarbu paminėti ir dar vieną putojančio vyno rūšį, tai prosekas. Šis vynas yra gaminamas Italijos regionuose. Vynuogių auginimo tradicijos šiam išskirtiniam vynui išgauti siekia net XVIII a. Čia puikiai tinka tokios veislės kaip Glera ar Pinot Noir. Šio vyno skonis gali būti briutas arba labai sausas. Tad, jis dažnai yra pasirenkamas gurmanų. Putojantys vynai puikiai tinka aperityvo patiekimui, kartu su žuvimi, desertais, kiauliena ir pan.