RECEPTAS: Kreminė špinatų sriuba su kepta žuvimi arba šukutėmis
-
Receptas: Cecilia Martinez Søndergaard
Šią akį traukiančios žalios spalvos sriubą galima patiekti su baltos žuvies gabalėliu arba su svieste keptomis šukutėmis.
Prie šio patiekalo puikiai tinka elegantiškas ir gaivus baltasis vynas, pavyzdžiui, Albariño, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner arba Riesling vynas.
INGREDIENTAI:
1 svogūnas
2 valgomi šaukštai sviesto
1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejus
1 poras
1 petražolių šaknis arba saliero gumbas
700 – 800 ml daržovių sultinio
Druska ir šviežiai malti pipirai pagal skonį
Žiupsnelis kajeno pipirų
Apie 500 g smulkintų špinatų
Apie 600 g baltos žuvies arba 12 vidutinio dydžio šukučių
Šlakelis baltojo vyno
2 valgomi šaukštai sviesto žuviai ar šukutėms kepti
Papuošimui - rėžiukai, baziliko lapai arba žirnelių ūgliai
Patiekimui - šlakelis alyvuogių aliejausGAMINIMO EIGA:
Sriubos pagrindas - sultinys:
Nulupkite petražolių šaknį arba saliero gumbą ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Supjaustykite svogūną, susmulkinkite baltąją poro dalį. Žaliąją dalį nesmulkinkite, išsaugokite.
Ant silpnos ugnies ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto su 1 šaukštu alyvuogių aliejaus ir pakepinkite apie 10 minučių svogūną, petražolių šaknį, poro griežinėlius ir žaliąją poro dalį, kol jie taps minkšti. Taip išgausite sriubos pagrindą. Žaliąją poro dalį išmeskite.
Jei gaminate sriubą su žuvimi, žuvį galite iškepti iškart. Jei gaminsite variantą su šukutėmis, sriuba turi būti visiškai paruošta prieš jas kepant.Špinatų sriuba:
Supilkite į puodą sultinį, šlakelį baltojo vyno, sudėkite šviežius arba šaldytus špinatus ir viską pakaitinkite.
Kai špinatai išsilydys, smulkiai sutrinkite sriubą. Geriausia suplakti trintuvu. Suberkite keptuvėje keptas daržoves. Sriubą užvirkite. Įberkite kajeno pipirų ir pagardinkite sriubą druska bei pipirais.
Sriuba paruošta. Patiekiant lėkštėje, įdėkite keptą žuvį arba šukutes.Versija su svieste keptomis šukutėmis:
Atšildytas šukutes nusausinkite virtuviniu popieriumi. Pabarstykite druska ir pipirais.
Įkaitinkite keptuvę ir įdėkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto.
Kai sviestas taps auksinis, apkepkite šukutes po kelias minutes iš kiekvienos pusės. Neperkepkite, nes tekstūra taps guminė.
Sriubą patiekus sriubos dubenėliuose, ant kiekvieno uždėkite po 2 šukutes ir papuoškite bazilikų lapeliais arba žirnių ūgliais bei keliais lašais alyvuogių aliejaus.Versija su kepta žuvimi:
Įjunkite orkaitę iki 180 laipsnių. Žuvies filė supjaustykite į 6 vienodus gabalėlius ir pabarstykite druska bei pipirais. Įpilkite į karščiui atsparų indą šlakelį baltojo vyno ir patepkite žuvies gabalėlius alyvuogių aliejumi. Kepkite žuvį 180 laipsnių karštyje 15-20 min. priklausomai nuo žuvies filė storio. Nekepkite per ilgai, nes žuvis gali išdžiūti.
Kol žuvis yra orkaitėje, patiekite sriubą į dubenėlius. Į kiekvieną jų įdėkite po gabalėlį keptos žuvies ir papuoškite bazilikų lapeliais arba žirnių ūgliais bei keliais lašais alyvuogių aliejaus.Sriubą galima patiekti ne tik su žuvimi, bet ir su šilta čiabatos duona, kietuoju sūriu, Parmos kumpiu ar keptuvėje keptais chorizo griežinėliais. Galima papuošti pakepintomis moliūgų sėklomis.
Prie špinatų sriubos rekomenduojame derinti šiuos vynus:
Leirana Albarino Rias Baixas D.O.P.
Ekologiškas Bründlmayer Gruner Veltliner Kamptal Terrassen 2022