Interviu su „CASTELL D’AGE“ - organinio ir biodinaminio ūkio Ispanijoje vadove Olivia Junyent

  • Interviu su „CASTELL D’AGE“  -  organinio ir biodinaminio ūkio Ispanijoje vadove Olivia Junyent

     

    2022-09-28

     

    „Castell d’Age” – tai organinis ir biodinaminis vyno ūkis Ispanijoje, netoli Barselonos, Penedes regione. Su šio ūkio viena iš savininkių ir vadove Olivia Junyent susipažinome Diuseldorfe vykusioje kasmetinėje vyno parodoje „ProWein“. Mus sužavėjo trijų moterų kartų istorija, aistra žemei bei jų gaminami organiniai ir biodinaminiai produktai. Taip ne per seniausiai „Vyno kambarys“ lentynas papildė natūralūs vynai, putojanti cava, oranžinis vynas, ypač tyras alyvuogių aliejus iš „Castell d’Age” ūkio.

    Paprašėme Olivia Junyent papasakoti plačiau apie šeimos vyno ūkį Penedes regione, kad geriau suprasti ir pajusti gaminamų vynų skonį bei kelią iki taurės.

     

    Olivia, papasakokite, kokia jūsų rolė „Castell d’Age” vyno ūkyje?

    Esu trečios mūsų šeimos moterų kartos atstovė, vadovaujanti „Castell d’Age” vyninei. Kadangi augau apsupta vynuogynų ir vyno kultūros, nuo mažumės jaučiau ir žinojau, kad norėsiu būti šeimos vyno ūkio dalimi. Mano mama man buvo didžiausias įkvėpimas, tad natūralu, jog nusprendžiau sekti savo senelės bei mamos pėdomis ir dirbti šeimos vyno versle.
    Šiuo metu vadovauju „Castell d’Age”, tad mano pareigos ūkyje yra įvairiapusės: nuo įvairių užduočių numatymo skirtinguose įmonės departamentuose iki atsakomybės už vyno eksportą. Didžiausią pasitenkinimą ir laimę teikia bendravimas su vyninės klientais, dalyvavimas vyno parodose, pažintys su naujais partneriais ir rinkomis, jų lankymas. Prisipažinsiu… Excel lentelės nėra mano mylimiausias dienos darbas (šypsosi).


    Kuo „Castell d’Age” išsiskiria iš kitų Penedes regiono vyno ūkių?

    Labai sunkus klausimas, nes Katalonijoje, Penedes regione esame apsupti galybės puikių vyninių! Sakyčiau, mes kitokie tuo, kad esame ištikimi autentiškam mūsų vyno gamybos stiliui. Ir čia didžiausi nuopelnai tenka mūsų vyndarei Olgai. Olga ir aš turime tą pačią viziją. Be to, buvome pirmasis vyno ūkis pradėjęs gaminti organinius vynus regione ir buvome vieni iš sertifikuotos biodinaminės vynininkystės pradininkų. Turime itin aiškią viziją, kas yra „Castell d’Age” bei kokios mūsų vertybės. Mūsų vyninė yra išskirtinai valdoma moterų, kuri gamina organinius, biodinaminius ir natūralius vynus. Mums svarbu aukščiausia kokybė, atvirumas, autentiškumas, meilė gamtai ir pagarba vienas kitam.


    Kodėl pasirinkote organinės ir biodinaminės vynininkystės kelią?

    Šį klausimą reikėtų užduoti mano mamai. Ji yra kilusi iš Šveicarijos ir ją visą gyvenimą lydėjo aistra vynui ir maistui. Viskas prasidėjo nuo to, kad mano močiutė Aurèlia buvo tikra vizionierė, numatydama ir planuodama šeimos vynuogynus. O mama turėjo aiškią viziją, kad „Castell d’Age” ne tik gamins aukščiausios kokybės vynus, bet ir itin tausos gamtą bei aplinką. Būtent todėl 1980-ųjų gale pradėjome vystyti organinę vynininkystę ir tapome pirmuoju sertifikuotu organiniu vyno ūkiu Penedès regione, Ispanijoje.


    Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduriate vyno ūkyje?

    Klimato kaita – bene didžiausias iššūkis visam vyno sektoriui bei „Castell d’Age”. Pastaruosius metus klimato pokyčiai, nenumatytos sausros ir stiprios audros labai įtakojo vynuogių derlių. Viduržiemio jūros klimatas yra žinomas dėl švelnaus oro, bet pastaraisiais metais viskas labai pasikeitė.


    O kokia darbo dalis jums emocingiausia?

    Tai žinojimas, kad visas kasdienis sunkus darbas yra klimato rankose, o oro sąlygų ir pokyčių mes negalime kontroliuoti. Buvo metų, kai viena dieną iki derliaus nuėmimo iš dangaus pasipylė kruša ir netekome viso numatyto derliaus... Neįtikėtinai emociškai sunku eiti per numylėtus vynuogynus ir matyti, kad tiesiog nieko neliko...


    Vynas ir gastronomija neatsiejami. Kokie jūsų gaminamo vyno ir maisto deriniai jums itin patinka?

    Neturiu mėgstamiausių, nes aš tiesiog labai mėgstu ir maistą, ir vyną. Man labai patinka atrasti naujus derinius ir ieškoti įkvėpimo naujuose receptuose ir virtuvėse. Pastaruoju metu man patinka derinti tipinį Tailando patiekalą „Pad Thai“ (keptuvėje ruoštas WOK su ryžių makaronais ir įvairiais priedais) su mūsų gaminamu „Orange“ vynu. Na, ir, žinoma, visada tobulas klasikinis duetas – tai cava putojantis vynas bei ispaniškas vytintas kumpis.

     

     

    „Castell d’Age” produktus rasite čia

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne